6°C

Daikin toplotne črpalke

Daikin toplotne črpalke

 

Daikin velja za enega izmed prvih proizvajalcev toplotnih črpalk. Vsi njihovi sistemi omogočajo gretje in hlajenje, napreden inverter pa skrbi za prilagajanje potrebne ogrevalne moči objekta. Poleg prostorov lahko seveda ogreva tudi sanitarno vodo. Pri tem je lahko bojler samostojen, na voljo pa je tudi izvedba, katera se postavi direktno na notranjo enoto. Celotna zadeva v kurilnici potem izgleda zelo slično, zavzame pa tudi manj prostora. Tak sistem je prikazan na sliki desno.

Daikin ima toplotne črpalke zrak/voda razdeljene v dve skupini: nizkotemperaturni (LT) in visokotemperaturni sistem (HT).

 

1. Nizkotemperaturni sistem Daikin

Nizkotemperaturni sistem je, kot že ime pove, namenjen predvsem objektom z talnim ali stenskim načinom ogrevanja ter za nizkotemperaturne radiatorje. Na običajne radiatorje priklopa ne priporočamo, razen če je objekt zares dobro izoliran. Tudi sicer je seveda pogoj za vgradnjo solidno izoliran objekt (recimo vsaj nekje 8 cm sten).

Temperatura izhodne vode lahko znaša največ 50-55 stopinj Celzija, deluje pa vse do -20 stopinj Celzija zunanje temperature.

Modela z močjo 6,8 kW in 8,4 kW sta tudi subvencionirana s strani Eko sklada v višini 1.000 evrov, dodatno pa Vam na vse modele obračunamo tudi poseben bonus.

 

2. Visokotemperaturni sistem Daikin

Za primere, ko so v objektu za ogrevanje namenjeni radiatorji, povrhu pa je objekt še slabše ali celo nič izoliran, pa je primerna Daikin visokotemperaturna toplotna črpalka. Gre za prvo toplotno črpalko na svetovnem tržišču, katera omogoča segrevanje vode vse do 80 stopinj Celzija, deluje pa celo do -25 stopinj Celzija. Pri tem je potrebno tudi poudariti, da svojo nazivno ogrevalno moč (na voljo so modeli od 11 pa do 16 kW), ko se zunanja temperatura spusti krepko pod nič, izgublja zelo zelo počasi, tako da vezava na kakšen drug vir ogrevanja tudi v situacijah z -15 ali -20 stopinjami Celzija zunaj, ni potreben.

Sistem torej priporočamo za starejše objekte z malo ali nič izolacije ter v katerih so vgrajeni radiatorji. Zelo primerna je tudi za spomeniško zaščitene objekte, kjer se zunanje izolacije niti ne sme izvesti ali bi bil poseg izredno zahteven in drag.

Primerjavo doseganja izhodne temperature vode in končne skupne grelne moči med nizkotemperaturnim in visokotemperaturnim sistemom Daikin prikazuje naslednja slika:

Kapacitete Daikin

Na visokotemperaturne sisteme Vam priznamo poseben bonus (v višini med 400 in 500 evri), s strani Eko sklada pa ta sistem žal ni subvencioniran.