6°C

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode

Toplotna črpalka

 

Sistem delovanja toplotnih črpalk je na voljo tudi za ogrevanje sanitarne vode za potrebe gospodinjstva. V praksi gre za bojler, podoben klasičnemu električnemu bojlerju, kateri ima ponavadi na vrhu vgrajen kompresor in elektroniko za upravljanje in delovanje.

Pri svojem delovanju uporablja splošen princip delovanja toplotne črpalke, torej iz okoliškega zraka pridobi večji del toplote, manjši del pa je pridobi iz električnega omrežja. To pomeni, da takšen sistem ogrevanja sanitarne vode porabi nekje 3x manj električne energije, kot pa klasičen električni bojler! To izraža koeficient učinkovitosti - COP, kateri ponavadi znaša 3,2, lahko pa tudi več.

Kam se takšna enota postavi? Kopalnica je ponavadi premajhna za učinkovito delovanje takšne naprave, zato se ponavadi postavi v klet, najbolje v kurilnico, katera je ponavadi zaradi kurjave malo toplejša. POGOJ za učinkovito delovanje toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode je, da torej prostor ni premajhen (ima vsaj nekje 15 kvadratnih metrov površine), še bolj pomembna pa je temperatura tega prostora. Ta mora tudi pozimi znašati vsaj nekje 15 stopinj Celzija. Takšne toplotne črpalke delujejo vse do temperature zraka v prostoru 7 stopinj Celzija, vendar je treba upoštevati, da bo pri svojem delovanju toplotna črpalka zrak oziroma prostor ohladila. Ta hladilni efekt je posledica tega, da sistem za ogrevanje vode uporablja toploto zraka - torej zrak iz prostora na eni strani enote vstopa v sistem, kjer mu toploto odvzame, na drugi strani pa zato izstopa hladnejši zrak. To je zelo primerno prav za kleti, kjer je ponavadi dobro, da temperatura ni previsoka. S takšno toplotno črpalko torej dosežemo dvojni efekt - ogrejemo vodo, hkrati pa shladimo prostor.

Naše podjetje zastopa toplotne črpalke slovenskega proizvajalca Lentherminvest, s katerimi imamo zelo dobre izkušnje. Na voljo so izvedbe z 200 ali 300 litri prostornine, odvisno od števila porabnikov tople vode. Vsaka takšna toplotna črpalka ima vgrajen tudi pomožni električni grelec za primere, če bi sistem odpovedal ali pa če se temperatura prostora slučajno spusti pod 7 stopinj Celzija, dodatno pa se lahko priklopi tudi na obstoječi vir ogrevanja (centralna peč ali solarni sistem).

Na voljo so tudi modeli za vodenje zraka, kar pomeni, da se lahko s pomočjo cevi črpa topel zrak iz enega prostora (poleti lahko tudi od zunaj, saj bolj kot je topel zrak, večja je učinkovitost naprave), hladen zrak pa lahko usmerimo v drug prostor ali pa ven na prosto, če hladilnega efekta naprave nočemo izrabljati.

Za vse Lenthermove naprave Vam Eko sklad prizna 250 € nepovratnih sredstev, cena same naprave pa znaša od cca 1.150€ do 1.650€.